top of page
Writer's pictureSam

Cât platesc la psiholog? De ce sa merg la psiholog?



În România oamenii înca nu sunt suficient de deschisi catre mersul la psiholog. Multe persoane înca confunda psihologul cu psihiatrul. Iata explicatia dupa Dex:


*psihiátru m. (vgr. psyhé, suflet, și iatrós, medic). Medic de boalele mintii (de nebuni), neŭrolog, alienist.


*PSIHOLÓG, -Ă,psihologi, -ge,s. m. și f.1. (Rar la f.) Observator fin, dotat cu capacitatea de a sesiza si de a analiza viata sufleteasca a cuiva; cunoscator al sufletului omenesc. 2. Persoana specializata în studiul psihologiei. – Din fr.psychologue.


  • La psiholog mergi daca doresti sa rezolvi o preocupare majora, o chestiune care prezinta aspecte neclare, discutabile, care necesita o lamurire, o precizare, care se preteaza la discutii.

  • La psiholog mergi daca treci prin stres, doliu, divort, situatii de criza, luarea unei decizii. Daca ai nevoie de sprijin în cariera si munca.

  • La psiholog mergi daca treci prin depresie, atacuri de panica, anxietate, fobii, alcoolism...

  • La psiholog mergi daca ai tulburari de somn, daca ai dificultati de comunicare, tulburari de comportament alimentar (anorexie, bulimie, mâncat compulsiv, obezitate), daca ai compulsii (tulburari obsesiv compulsive)

  • La psiholog mergi daca doresti dezvoltare personala, dezvoltarea încrederii în sine, dezvoltarea stimei de sine (daca doresti sa depasesti timiditatea, hipersensibilitatea, sentimentul lipsei de valori, lipsei de obiective, etc.


Un dezechilibru emotional sau o tulburare psihica lasa urme în toate ariile vietii noastre, inclusiv cea financiara. O persoana care sufera de depresie severa, uneori face eforturi enorme de a se ridica din pat si de a se prezenta la job. Este lesne de înteles ca productivitatea, creativitatea si dorinta de munca scad considerabil.


Costul pe care îl platiti daca nu va dezvoltati personal, daca nu puteti sa va bucurati de relatii sau nu va simtiti bine cu voi însiva este mult mai mare decât

câteva sedinte la psiholog/psihoterapeut.


Pretul unui pachet de tigari este in medie 4,13 Euro (aproximativ 20 Lei). Considerând ca o persoana fumeaza un pachet zilnic, costul pe care îl achita lunar este de 116 Euro (aproximativ 560 Lei).


Pentru tigari, alcool si alte lucruri nesanatoase întotdeauna sunt bani. Însa pentru sanatatea ta psihica, care e CEA MAI IMPORTANTA, nu se gaseste niciodata timp sau bani. Nu e trist acest lucru?


De aici pleaca majoritatea problemelor, de la faptul ca românul lasa sanatatea sa pe ultimul loc, de la faptul ca nu actioneaza.


În strainatate mersul la psiholog e ceva normal si NERUSINOS. Mersul la psiholog e o rutina sanatoasa.


Asa cum e nevoie de dus zilnic, de mâncare si miscare, la fel e nevoie de sanatate psihica. De psihicul tau cine are grija?


În America, spre exemplu, costul sedintei de terapie se situeaza intre 75 $ – 150 $, iar în New York sedintele pot ajunge sa coste intre 200 $ – 300 $.

În Anglia, 1 din 8 persoane se afla în terapie. Costul unei sedinte de psihoterapie se situeaza între 50 Euro – 120 Euro.

Italia, Franta, Spania si Germania au costuri de terapie asemanatoare iar nivelul este între 50 euro – 200 euro/sedinta.


Pentru a întelege de ce terapia este costisitoare, dar si o investitie buna, sa ne îndreptam atentia catre ceea ce intra in costul terapiei.


Pentru ca nu platesti „doar pentru a vorbi cu cineva” – ai putea la fel de bine sa discuti despre problemele personale cu hairstylistul sau antrenorul de fitness daca ar fi asa! Terapia costa bani pentru un motiv.


Ce intra in costul sedintei de terapie?


Educatie

Pentru a deveni psihoterapeut autorizat, practicant, este nevoie de o diploma de licenta, urmata de masterat, urmata de 2 ani de supervizare. Fiecare psihoterapeut trece prin asta. Unii dintre ei înca platesc pentru asta. Educatia le ofera pregatirea fundamentala pentru a putea lucra cu dvs. dintr-o varietate de perspective si pentru a-si dezvolta abilitati care sa va ajute.

Supervizare

Timp de doi ani, psihologul este obligat sa se afle într-o relatie de supervizare platita. Practic proaspatul specialist este nevoit sa plateasca lunar pentru servicii se supervizare. El si supervizorul analizeaza cazurile si strategiile astfel incat fiecare client sa primeasca un tratament corespunzator. Supervizorul ofera feedback pentru îmbunatatire, ofera perspective noi si ajuta psihoterapeutul sa depaseasca blocaje cu care se poate confrunta de-a lungul timpului.

Educatie continua

Ca psihoterapeut, este important sa fii la curent cu cele mai noi strategii de tratament, cercetare sau oportunitati de a-ti ajuta clientii. Educatia continua îl asigura ca pentru orice client are pregatite strategii si perspective actuale.

Alte tipuri de dezvoltare profesionala

Similar cu educatia continua si, uneori, suprapus, dezvoltarea profesionala include conferinte, congrese evenimente sau workshopuri platite si îi ajuta sa continue sa învete cum sa ofere cele mai bune servicii posibile clientilor lor.

Cheltuielile obisnuite

Chirie spatiu cabinet, utilitati, materiale educationale etc. La fel ca la orice afacere, cum ar fi un coafor, cabinet medical, sala de sport etc.

Munca pentru sedinta dureaza mult mai mult de o ora

Costul sedintei nu include doar cele 50 de minute petrecute în cabinet. Pentru ca psihologul tau sa îti asigure un plan de tratament potrivit este nevoie sa studieze în afara orei petrecute cu tine. Trebuie sa gaseasca abordari potrivite pentru cazul tau unic si care sa faca sens pentru situatia ta de viata. Poate parea usor dar munca din spate este intensa si de lunga durata.


Ce vei obtine dupa încheierea terapiei?

De obicei, oamenii apeleaza la psiholog pentru a se confrunta cu o problema din viata lor, pentru a elimina un fel de obstacol în atingerea obiectivelor, pentru a gestiona simptomele provocate de un diagnostic psihic sau pentru a lucra la relatii (indiferent daca acestea sunt cu ei insisi sau cu altii in viata lor).


Atunci cand investesti în tine mergand la terapie si te prezinti, te apuci de treaba si lucrezi în mod activ pentru schimbarea vietii tale, te poti astepta la aceste rezultate:


  • Eliminarea obstacolelor care va impiedica sa va atingeti obiectivele

Poate ca acest obstacol este anxietatea, depresiea, tristetea sau o relatie urâta. Poate este modul în care te gândesti la tine. Oricare ar fi, nu este util, iar terapia se va concentra asupra modului în care puteti face fata obstacolului în timp ce va dezvoltati abilitatile de care aveti nevoie pentru a va atinge obiectivele.

  • O întelegere mai puternica a sinelui tau, a identitatii tale si a modului in care te raportezi la alte persoane, precum si a modului in care relationezi

De exemplu, puteti incepe sa intelegeti mai bine cum sa relationati cu mama dvs., sau superiorul de la job si, de asemenea, sa intelegeti cum sa va raportati la mentalitatile diferite ale oamenilor din jurul vostru. Cunoasterea de sine, este o superputere, pe care multi dintre cei care au facut pasul spre terapie au dobândit-o.

  • Reducerea si / sau gestionarea simptomelor, cum ar fi problemele de somn, probleme de alimentatie, tipare de gândire negative si alti factori de anxietate, depresie sau alte probleme de ordin psihic.

  • Intelegerea a ceea ce se întâmpla în viata ta, cat de mult control ai sau nu ai asupra emotiilor tale, care sunt ariile în care nu performezi si ce poti sa îmbunatatesti la tine. Pe lânga asta, primesti si intrumentele si tehnicile pe care poti sa le folosesti si în viitor cand începi sa te confrunti cu o problema similara.


Poti obtine multe în urma terapiei. Si ai mult mai multe de câstigat. Nimic de pierdut.


Cu drag,

Sam


Psihoterapeut cu drept de libera practica specializat în psihoterapie familiala sistemica, membru al Colegiului Psihologilor din România.


Atestat de Psiholog cu Drept de Libera Practica.


Specialitate: Psihoterapie familiala sistemica (eliberat de Colegiul Psihologilor din România, Bucuresti). Cod personal: 17188


Nutritionist dietetician licentiat


Instructor de fitness si Personal trainer certificat.


Master Trainer Lifestyle & Nutrition coach


Life coach of the year 2020/2021




Bibliografie:

https://dexonline.ro/

404 views0 comments

Comments


bottom of page