top of page
Writer's pictureSam

Numarul caloriilor vs. calitatea caloriilor. Care sunt mai importante când vine vorba de slabire?



Acesta e un articol pe care am vrut sa-l scriu de ceva vreme. Caci ma lovesc de el de ani de zile, de când eram studenta la Facultatea de Medicina. Întotdeauna se sublinia importanta numarului de calorii, dar nimeni nu punea pret pe calitatea caloriilor. Eu eram printre putinii interesati de acest aspect: ”calitatea caloriilor”.


Din fericire, acum, în 2019, tot mai multe persoane (majoritatea din strainatate) sustin importanta calitatii caloriilor.


Daca totul se bazeaza pe numarul de calorii precum sustin altii, atunci, ar însemna ca singurul factor de risc pentru boala este greutatea corporala. Într-adevar greutatea corporala / supraponderalitatea / obezitatea este un factor de risc, dar sunt mult mai multi factori.


A promova deficitul caloric când vine vorba de slabit în ciuda cresterii riscului de boala cronica, e ceva ce nu sunt de acord.


Multe studii arata ca o alimentatie predominant sau total bazata pe alimente integrale, bazata pe plante, cereale neprocesate, leguminoase, nuci, seminte, fructe si legume va ajuta la slabire fara sa fii nevoit/a sa numeri caloriile.


Iata de ce populatiile care traiesc astfel au cea mai sanatoasa greutate corporala; ei nu sunt obsedati asupra numarului de calorii, nu consuma sunca, sucuri sau mâncare nesanatoasa / procesata.


Nu am ajuns în aceasta situatie - obezitate, boli cronice - prin calcularea gresita a caloriilor si prin urmare, obsedându-ne asupra numarului de calorii nu ne va scoate din situatie.


Da, înteleg termodinamica si balanta energetica, dar este o imensa stiinta care spune ca a merge catre educarea numarului de calorii nu este raspunsul pentru modificari pe termen lung ale stilului de viata.


Stabilind care sunt cu adevarat alimentele sanatoase este primul pas catre

sanatatea umana pe termen lung.


Surplusul caloric se datoreaza faptului ca exista o relatie rea în general cu alimentatia. Se manânca prea mult alimente procesate si alimente de origine animala dens calorice care sunt lipsite de fibre, enzime, antioxidanti... care rezulta în oameni supra-hraniti (îndopati), subnutriti si continuu cu pofta de mai mult.


Degeaba manânci putine calorii, dar continui sa consumi alimente procesate. Vei avea poate un corp suplu, dar bolnav.


E important sa stii ca de fiecare data cand consumi un aliment fie hranesti boala, fie lupti împotriva bolii.


De fiecare data când mergi la cumparaturi, tu alegi boala sau sanatatea.


În orice lucru exista bine si rau, cu totii avem liberul arbitru de a alege.



Cu drag,


Sam, antrenor de sanatate - nutritionist dietetician, psiholog, antrenor personal



Informatii traduse si adaptate: www.plantproof.com

Poza preluata de pe instagramul @plant_proof


88 views0 comments

Comments


bottom of page